12. 04. 2024.
După ce anul trecut proiectul autorității locale din stațiune Covasna, care a vizat modernizarea a 11 străzi a fost finalizat cu succes, la sfârșitul lunii martie primarul József Gyerő, a semnat un contract pentru renovarea altor șapte străzi la Ministerul Dezvoltării. Finațarea investiției din orașul balnear se realizează în cadrul programului Anghel Saligny.
Valoarea totală a noului pachet de investiții depășește 8,35 milioane lei, din care 5,89 milioane lei contribuție guvernamentală, iar 2,46 milioane lei reprezintă cota proprie a orașului – a declarat primarul József Gyerő. Odată cu finalizarea lucrărilor, praful și noroiul din străzile Podului, Ady Endre, Bartók Béla, Butykák, Luceafărului, Plevnei, Mihai Eminescu (paralel cu Parcul Tineretului din Voinești) vor dispărea, a spus edilul, care a mai specificat: condiția prealabilă pentru încheierea contractului de finanțare a lucrărilor de asfaltare în cadrul programului Saligny a fost realizarea canalizării și introducerea conductei de apă pe o porțiune a străzilor Luceafărului și Mihai Eminescu, pe care administrația locală le finalizase la sfârșitul anului trecut și apoi le-a predat către Gospodăria Comunală SA.
Muncitorii celui din urmă au finalizat recent, pe cheltuiala orașului, mult aștepta conductă de canalizare de către locuitorii din strada Pava de Sus, dar potrivit primarului, bugetul încă nu dispune de resursele necesare pentru asfaltare acestei străzi. Cu toate acestea, se caută o soluție și doresc să pregătescă anul acesta studiul de fezabilitate în acest sens. „Totodată, continuăm să lucrăm la întocmirea documentației pentru celelalte străzi incluse în cele patru pachete, precum și la finalizarea cât mai curând posibil a renovărilor necesare la alte utilități publice”, a spus primarul, și a adăugat că „ se lucrează cu o mie” la alte proiecte noi, importante și de anvergură, și speră că poate informa locuitorii orașului, cât mai curând posibil despre aceste rezultate.
Bodor János
09. aprilie 2024.
Kőrösi Csoma Sándor a fost o punte între Est şi Vest, şi noi, maghiarii, suntem, de asemenea, o punte între Est şi Vest. Puntea înseamnă „mă înţeleg pe mine însumi şi înţeleg mediul care mă înconjoară”, şi astfel există o şansă mai mare de a ajunge la o înţelegere, a declarat, luni, János Csák, ministrul ungar al Culturii şi Inovaţiei, la inaugurarea Centrului Memorial şi Colegiul Popular „Csoma” din Covasna.
Politicianul a rostit un discurs la deschiderea celei de–a 34–a ediţie a Zilelor „Csoma”, cu ocazia aniversării a 240 de ani de la naşterea lui Kőrösi Csoma Sándor, care a fost un lingvist şi bibliotecar, fondator al Tibetologiei şi creator al dicţionarului tibetan–englez. „Cultura maghiară are multe de sărbătorit, poporul maghiar a creat multe şi se poate baza pe acestea ca individ, ca familie şi comunitate, a subliniat János Csák.
Şi Centrul Memorial „Csoma” intră într–o astfel de categorie, dar se va umple de viaţă doar dacă va avea conţinut şi dacă se va crea o comunitate, a adăugat acesta. „Dacă vor veni cât mai multe persoane aici care vor crea. Dacă din această casă va radia cât mai multă cunoaştere şi cunoştinţe, cei care deţin cunoştinţe vor fi mai puternici din punct de vedere economic, mai puternici spiritual, mai puternici mental”, a explicat ministrul.
Acesta l–a salutat şi pe scriitorul József Gazda, preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale „Kőrösi Csoma Sándor”, fondatorul centrului, care a împlinit 88 de ani. Clădirea este realizarea unui vis de 30 de ani şi mulţi oameni au lucrat împreună pentru a o construi, a subliniat János Csák. Acesta a amintit că Kőrösi Csoma Sándor a pornit din Depresiunea Târgu Secuiesc şi a ajuns până în Himalaya.
Potrivit lui Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Kőrösi Csoma Sándor „i–a căutat pe marii strămoşi ai patriei sale, devenind el însuşi unul dintre marii noştri strămoşi de neuitat”. Acesta a amintit că, de–a lungul întregii sale vieţi, s–a definit ca secui transilvănean, iar în acest sens a fost „consecvent, încăpăţânat şi perseverent”.
Ideea Centrului „Csoma” s–a născut în urmă cu mai bine de 30 de ani, cu scopul de a păstra memoria lui Kőrösi Csoma Sándor şi de a transmite spiritualitatea sa generaţiilor viitoare. Imobilul cu două etaje a fost proiectat de arhitectul Lőrinc Csernyus, câştigător al premiului de arhitectură „Ybl”, şi include săli de expoziţie, o sală de conferinţe pentru 60–70 de persoane, birouri şi 5 camere de oaspeţi. Începând din anul 2020, Guvernul ungar a sprijinit construcţia centrului cu aproximativ 422 de milioane de forinţi (1,08 milioane euro), fiind ridicat pe terenul donat de Parohia reformată locală.
MTI
01. 10. 2023.
Pietonii orașului Covasna vor trece strada, începând cu această săptămână, „pe roșu”. Nu este vorba despre culoarea semaforului, ci despre trecerile de pietoni de pe arterele principale, în zonele centrale și din preajma școlilor. Acestea au fost vopsite în roșu și alb, cu marcaje tip „covor roșu”, pentru creșterea vizibilității și siguranței trecătorilor.
Pietonii orașului Covasna vor trece strada, începând cu această săptămână, „pe roșu”. Nu este vorba despre culoarea semaforului, ci despre trecerile de pietoni de pe arterele principale, în zonele centrale și din preajma școlilor. Acestea au fost vopsite în roșu și alb, cu marcaje tip „covor roșu”, pentru creșterea vizibilității și siguranței trecătorilor.
Pe lângă faptul că este o inițiativă utilă, este și frumoasă, spun autoritățile locale. Orașul parcă a prins viață, iar locuitorii par să aprecieze foarte mult noua față a localității.
„Ține și de estetică, nu numai de utilitate. Inițial nu am avut în vedere să marcăm toate zonele din oraș în acest mod. Însă chiar în zona centrală, pe strada Libertății, în zona Casei de Cultură, în zona Primăriei sau pe alte alei mai circulate, au fost mai multe accidente, probabil și pe fondul neatenției șoferilor sau neatenției trecătorilor, pietonilor. Am zis că dacă marcăm așa, vom semnaliza, sublinia prezența «zebrelor» în acest mod, probabil și pietonii și șoferii vor fi mai atenții unii la ceilalți. Pentru început, am marcat o «zebră». Am cumpărat vopseaua necesară și am vopsit cu angajații noștri, desigur, n-am externalizat acest serviciu la nimeni. Și ne-a plăcut și nouă. Într-adevăr, am presupus noi, își va dovedi utilitatea. Și atunci, în primă fază, că nu ne-am pregătit pentru această activitate, nu avem nici fonduri necesare să marcăm toate zebrele, le vom marca pe cele de pe arterele principale și acolo unde există un aflux de pietoni, în zona școlilor, în zona centrală, unde se circulă mai rapid. Și în acele zone, cu siguranță că vom continua activitatea, numai să identificăm resursele necesare pentru a cumpăra vopseaua respectivă. Costă destul de mult, iar cantitatea necesară este destul de mare, mai ales unde arterele sunt mai late. Este o activitate de anvergură mică față de proiecte cu impact major, dar sunt apreciate de oameni mai mult decât, de exemplu, investiții care presupun foarte multă muncă și pe care oamenii nu le percep la valoarea lor reală. Asta e deja vizibilă, e frumos, e estetic și sper eu, să fie util. Nu e mare lucru, dar vedeți, are impact. Dacă putem evita prin treaba asta măcar un singur accident, înseamnă că am făcut ceva bun”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Gyerő József.
Autoritățile locale spun că marcarea trecerilor de pietoni în aceste culori vii va continua și pe străzile Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu, zona Voinești.
Sursa: Covasna Media
8. 09. 2023.
La deschiderea Zilolor Orașului Covasna, care a avut loc la începutul lunii septembrie 2023., primarul József Gyerő a anunțat începerea lucrărilor de construcții la noul Centru Wellness. La o ședință din luna aprilie 2023 a Consiliului Local s-a vorbit despre începerea lucrărilor în luna mai. Șeful firmei care execută lucrările de construcții a explicat motivul întârzierii.
István Albu, reprezentantul firmei de construcșii a explicat că începerea lucrărilor a fost amânată din mai multe motive. După spusele sale, nu ar putea neapărat să numească un vinovat, pur și simplu desfășurarea achizițiilor publice este dificilă, mai ales când vine vorba de conceptul Design & Build. „Ofertele D&B se bazează pe studii preliminare foarte prost puse cap la cap, de aceea apar o mulțime de mici lacune atunci când începe proiectarea detaliată, ecestea trebuie remediate unul câte unul”, a spus directorul. În cazul Centrului de Wellness Covasna, conceptul de bază a trebuit modificat, deoarece ideile expuse în studiul preliminar de construcție nu erau fezabile din punct de vedere tehnic, trebuind incluse piloți. Necesitatea acestora mai întâi a trebuit susținută de documente, urmată de aprobarea proiectului tehnic și a bugetului. În plus, în conformitate cu standardul NZEB (Nearly Zero Energy Building), trebuiau solicitate modificări tehnice, precum termoizolație mai groasă, o mai bună izolare a ușilor și ferestrelor etc. care nici nu au fost incluse în studiul preliminar, dar instalarea lor este obligatorie pentru clădirile proiectate după 2020. Finalizarea documentației tehnice, care trebuia aprobată, și schimbul de scrisori cu CNI a durat ceva timp. După modificările menționate anterior, a început finalizarea bugetului capitol cu capitol cu CNI, care iarăși a durat destul de mult și a necesitat mai multe avize interne.
Conform proiectului, Centrul Wellness cu două etaje va avea piscine de înnot, bazine cu hidromasaj pentru adulți și copii, piscine exterioare cu zone de odihnă și plajă, precum și tobogan cu apă, saună, cameră de sare, mofetă, baie romană, bar și cafenea, restaurant cu 110 locuri. Centrul va avea o capacitate de 393 de persoane și 66 de locuri de parcare. La proiectare a fost folosită cea mai modernă tehnologie verde, pentru a economisi energie, pereții sunt acoperiți cu izolație termică de 30 de centimetri grosime și, în același timp, pe întregul acoperiș al clădirii sunt prevăzute panouri solare generatoare de energie electrică.
BODOR JÁNOS
18 ianuarie 2020
Consiliul Județean (CJ) Covasna și Primăria Covasna au cumpărat vineri, activele care fac parte din monumentul istoric denumit ”Ansamblul tehnic – Plan înclinat de la Covasna-Comandău” ale firmei de exploatare forestieră Brafor SA, care este faliment. Cele două autorități și-au exercitat dreptul de preemțiune și au cumpărat activele constând în clădiri, terenuri și linia de cale ferată, pentru aproape 1,5 milioane lei.
Consiliul Județean (CJ) Covasna și Primăria Covasna au cumpărat vineri, activele care fac parte din monumentul istoric denumit ”Ansamblul tehnic – Plan înclinat de la Covasna-Comandău” ale firmei de exploatare forestieră Brafor SA, care este în faliment. Cele două autorități și-au exercitat dreptul de preemțiune și au cumpărat activele constând în clădiri, terenuri și linia de cale ferată, pentru aproape 1,5 milioane lei.
„Calea ferată îngustă Covasna–Comandău și Planul înclinat constituie un monument de istoria tehnicii extrem de valoros al județului și orașului Covasna. Ne pregătim de an buni să-l salvăm de la distrugerea totală și să-l introducem în circuitul turistic. În sfârșit, am avut ocazia de a cumpăra legal o parte din activele de la Comandău ale Brafor SA, care a dat faliment, astfel, majoritatea clădirilor aflate pe terenul fostei gări, printre care ateliere mecanice, magazii, triaj, fabrică de cherestea etc., precum și șine de cale ferată în lungime de 8,5 km și terenul aferent de 5,2 ha” – a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, precizând că activele au fost cumpărate de CJ Covasna pentru 886.267 lei.
Bunurile din patrimoniul firmei Brafor aflate pe teritoriul administrativ al orașului Covasna au fost cumpărate de Primăria Covasna. „Am cumpărat un teren de jumătate de hectar, aflat lângă Gara Mare, un pod peste pârâul Horgász din Valea Zânelor, care necesită îmbunătățiri, dar care este funcțional, respectiv o linie de cale ferată lungă de 19 km, care pleacă de la gară, trece prin Valea Zânelor și Planul Înclinat, și ajunge până la granița administrativă a comunei Comandău. În orașul Covasna, terenul aferent pe care linia de cale ferată este construită se află în proprietatea statului, pentru noi următorul pas este clarificarea acestui lucru, deoarece pentru a obține finanțare, trebuie să avem cel puțin drept de uz” – a spus primarul orașului Covasna, Gyerő József, adăugând că valoarea totală este de aproape 600 mii lei, iar consiliul local a decis, prin vot unanim, să-și exercite dreptul de preemțiune pentru cumpărarea bunurilor. „Orașul are obligația morală să salveze acest monument de istoria tehnicii, calea ferată îngustă și Planul înclinat a avut un rol esențial în istoria localității” – a subliniat primarul.
Tamás Sándor a spus că CJ Covasna se pregătea de ani în șir să facă acest pas, a cumpărat de-a lungul timpului material rulant, astfel, în proprietatea județului se află, printre altele, locomotive cu aburi, locomotive diesel, vagoane pentru transport persoane și alte vagoane. Acesta a subliniat că specialiștii lucrează la un concept care gestionează în mod unitar activele aflate în proprietatea consiliului județean și local și va face accesibil acest monument de istoria tehnicii în așa fel, încât acesta va deveni o mândrie a turismului și a istoriei locale din regiune.
*** Linia de cale ferată cu ecartament îngust Covasna–Térrét a fost pusă în funcțiune în 1892, traseul căii ferate a fost conceput astfel, încât să ocolească localitatea Covasna, dar, în Voinești, trece în imediata apropiere a caselor, urmând să ajungă în minunata Vale a Zânelor. Aici se afla stația cu trei linii de cale ferată deoarece aici se făcea conexiune, prin funicularul gravitațional – astăzi monument de istoria tehnicii unic în lume – la rețeaua feroviară extinsă din zona Comandăului.
Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna
Sursa: Covasna Media
Sezonul turistic din stațiunea Covasna se va deschide oficial în weekendul care urmează, cu o serie de activități cultural-artistice și târguri tradiționale, potrivit responsabilului cu turismul în orașul Covasna, Thiesz János.
Turiști și localnici deopotrivă sunt așteptați sâmbătă, 16 iunie a.c., începând cu orele 10.30 în incinta casei orășenești de cultură, cu o scenă în aer liber pe care vor cânta și dansa formații locale de copii, atât românești, cât și maghiare, spre încântarea tuturor turiștilor prezenți la eveniment.
„Va avea loc o expoziție de artizanat și de meșteșugărit, un târg de produse tradiționale, va fi amplasat și un stand de informare turistică pentru orașul Covasna, dar și pentru întreaga zonă. Pe scenă va avea loc un program cultural-artistic prezentat de formații de dansuri populare românești și maghiare, de formații de dansuri moderne, și de către fanfară. În plus, vom avea și standuri de gastronomie locală. În după-amiaza aceleiași zile, spectatorii vor putea urmări un program mai vast, prezentat de către Clubul Copiilor și al Elevilor din orașul Covasna.”- a declarat Thiesz Janos, consilierul
Primarului orașului Covasna, Gyerő József, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că se așteaptă la aproximativ două mii de vizitatori, la deschiderea oficială a sezonului turistic. Vorbind despre activitatea actuală a principalelor unități de cazare din oraș, edilul a menționat: „În prezent funcționează doar Spitalul de Cardiologie și hotelurile de patru stele, care își atrag clientela de pe piața concurențială. Din păcate în acest an licitațiile pentru biletele subvenționate de Ministerul Muncii au început târziu, motiv pentru care hotelurile care lucrează pe aceste bilete și-au deschis programul cu întârziere, față de anul trecut. Aceasta reprezintă o pierdere atât pentru stațiune, cât și pentru hoteluri și angajații acestora. Biletele care se dau prin Casa de Asigurări de Sănătate trebuie folosite toate, și aceasta înseamnă o supraîncărcare a personalului hotelurilor, a personalului din baza de tratament, fiindcă nimeni nu își permite să refuze biletele, iar aceasta însemnă o aglomerare a stațiunii pe perioada acelor luni în care vor fi utilizate acele bilete.”
Din păcate, în această fază consiliul local nu poate influența pozitiv foarte mult afluxul de turiști, deși strategia pe termen lung prevede scăderea mediei de vârstă a celor care vin în Covasna pentru activități de agrement, dar și potența financiară a acestora: „În afară de faptul că pregătim și asigurăm infrastructură, noi nu putem să intervenim asupra acestui aspect. Piața aceasta este generată de către jucătorii de pe piața turistică – unitățile de cazare și de tratament balnear, acolo unde există. Totuși, avem în stațiune cele două hoteluri de patru stele – Clermont și TTC, iar acum se pare că se va deschide o nouă unitate de cazare tot în zona Valea Zânelor, care nu va avea o bază de tratament proprie, dar care va avea, din câte se pare, tot o încadrare de patru stele. Ce putem noi să facem este finalizarea centrului Wellness, iar atunci când vom reuși, cu siguranță se va schimba profilul turistului care vine în Covasna. Dincolo de acele proceduri de tratament de care beneficiază persoanele de vârsta a treia, care nu au, din păcate, resurse materiale generoase, nu avem ce să facem. Acest proiect este în faza de întocmire a planului de urbanizare zonală, care trebuie făcut pentru locația în care dorim să construim centrul de agrement, și pentru care încă nu avem toate avizele. În momentul în care le vom avea, vom vota P.U.Z.-ul în consiliul local, și după aceea vom putea comanda și întocmirea unui proiect. Aceste proceduri durează, din cauza acestui ping-pong administrativ între diverse instituții ale statului. Lucrurile nu s-au blocat, am discuții săptămânal și cu domnul proiectant și sper ca până în vară să terminăm și să putem vota P.U.Z.-ul.
Mocănița din Covasna
Folosită la început pentru transportul buștenilor din pădure și mai apoi a oamenilor, Mocănița este azi o atracție pentru turiștii de toate vârstele, ai stațiunii.
Calea ferată Covasna-Comandău a fost folosită pe vremuri pentru transportul buştenilor din pădure, iar la jumătatea ei exista un plan înclinat, care folosea forţa gravitaţională pentru a urca şi coborî vagoanele. Practic, între staţiile aflate la capete opuse exista o diferenţă de nivel de aproape 300 de metri, iar acest lucru permitea ca vagonul gol să fie tras în sus de vagonul încărcat cu lemne care cobora. Pe măsură ce exploatările forestiere s-au restrâns, calea ferată a rămas nefolosită şi s-a degradat, iar planul înclinat care a funcţionat aproape un secol a fost distrus într-un incendiu în anul 1996. Autorităţile covăsnene vor să refacă acest monument industrial unic în Europa, dar şi calea ferată, şi să le transforme într-o atracţie turistică. (sursa: Agerpres).
Astăzi, mocănița cu motor Diesel poate transporta până la 50 de persoane, la prețuri rezonabile, prin zone de o frumusețe și un pitoresc greu de uitat.
„Mocănița funcționează pe segmentul de la hotelul Clermont până la Șiclău. Acea porțiune de cale ferată aparține firmei Brafor (din Brașov – n. red.) iar primăria nu are drept de intervenție directă asupra condițiilor în care funcționează. Având în vedere că prea multe posibiiltăți de agrement în stațiunea Covasna nu există pe perioada verii, mocănița are succes la turiști, fiind o pată de culoare pe paleta pieței de agrement a orașului.”, a declarat primarul Covasnei.
Urșii – o prezență deja obișnuită în oraș
Cu siguranță, județul nostru nu se plânge de lipsa urșilor, aceștia făcându-și simțită prezența în mai toate localitățile județului, într-un mod mai mult sau mai puțin agresiv. În ciuda apelurilor autorităților locale către cele centrale de a stabili și institui un plan de măsuri concret și eficient pentru evitarea incidentelor precum cel de acum aproape trei săptămâni, de la Lacul Sfânta Ana, majoritatea localităților covăsnene au parte de vizite frecvente ale urșilor, care nu se mai sfiesc să își caute de mâncare chiar și în prezența oamenilor.
„Avem sesizări aproape săptămânale, mai ales de la unitățile de cazare din zona Valea Zânelor, de la Spitalul de Cardiologie, de la hotelurile Clermont și TTS, care semnalează prezența urșilor și ne cer ajutorul. Ajutorul nostru …Noi trimitem mai departe adresele respective la Ministerul Mediului, la Prefectură, la Jandarmerie, la toate instituțiile de unde putem să ne așteptăm la rezolvarea problemei. Pe de altă parte avem o relație și cu asociația de vânătoare care administrează fondul cinegetic din zonă.Chiar acum două săptămâni, domnul viceprimar a participat la întâlnirea cu Ministrul Mediului. Acolo s-a pus problema, s-a semnalat din sursă imediată, iar soluția propusă de către cei de la București a fost să facem noi goană, care vă dați seama că este atât de eficientă, încât a doua zi ursul este înapoi. În curtea Spitalului de cardiologie, prezența ursului este semnalată în fiecare seară. Turiștii sunt atenționați să nu le dea de mâncare urșilor, să nu se aporpie de ei, dar ei consideră că pot admira urșii ca într-o grădină zoologică. Noi ne facem datoria semnalând aceaastă problemă, iar cei abilitață să ia măsuri.”- a arătat primarul Gyerő József.
Cu rulotele, la Covasna
Acesta a mai spus că în campingul din Covasna au început să apară primii turiști cu rulotele. „Deoarece camparea pe domeniul public al orașului este interzisă, iar primăria nu are autorizația pentru a organiza un loc de campare, cei dornici de relaxare în natură, pot campa în Valea Zânelor, în zona de camping apartinând S.C. Turism Covasna SA. Și în anii precedenți, în perioadele de vârf – lunile iulie-august, zona a fost plină de turiști.”
Sursa: Mesagerul de Covasa
Staţiunea Covasna a atras aproape jumătate din numărul total al turiştilor care au vizitat anul trecut judeţul Covasna, relevă o statistică prezentată marţi, de conducerea Consiliului Judeţean. Potrivit acesteia, anul trecut au fost înregistraţi oficial un număr de 97.222 de turişti, dintre care 90% din ţară şi 10% din străinătate.
Topul celor mai vizitate localităţi este condus detaşat de staţiunea Covasna, care a avut un număr de 45.525 turişti, urmată de Turia/Balvanyos cu 17.797 turişti şi Sfântu Gheorghe cu 13.826 turişti
„Bineînţeles că topul îl conduce oraşul staţiune Covasna. Aici avem fenomenul de turism social, adică persoane care vin cu bilete gratuite sau subvenţionate la tratament. Dar nu tot turismul din staţiunea Covasna este turism social, sunt şi două hoteluri de patru stele, deschise recent, deci este pe drum bun şi turismul din staţiunea Covasna. Urmează Turia, Balvanyos, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi comunele Zăbala, Arcuş, Valea Crişului, Brăduţ, Ozun şi Comandău, dar despre fiecare ştim exact de unde provine fluxul de turişti care le plasează în top 10. În comuna Brăduţ, spre exemplu, în 2014 au fost doar 11 turişti, în 2015 au fost 678, iar în 2016, un număr de 1.228, deci o creştere semnificativă. Fluxul de turişti, bineînţeles, vine de la Castelul Daniel din satul aparţinător Tălişoara”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Robert
Potrivit statisticii, anul trecut numărul înnoptărilor în unităţile de turism din judeţ a fost de 520.478, cel mai mare din ultimii cinci ani, în creştere cu aproape 40.000 faţă de anul anterior.
Sursa: Observatorul de Covasna
Conducerea Primăriei Covasna intenţionează să realizeze un brand al acestei staţiuni de interes naţional, în scopul promovării potenţialului balnear şi turistic şi creşterii vizibilităţii pe plan naţional şi internaţional.
Primarul Gyero Jozsef menţionează, pe pagina sa de socializare, că strategia de dezvoltare a oraşului Covasna subliniază importanţa elaborării şi utilizării unui brand (slogan/motto şi logo/siglă) care „să identifice din punct de vedere vizual şi auditiv staţiunea”, prin urmare „brandul va trebui să exprime într-o formă sugestivă valorile, respectiv factorii naturali, terapeutici, antropici şi culturali, de care dispune oraşul”.
Înainte însă de a demara procedurile pentru realizarea brandului, conducerea primăriei a lansat un chestionar, invitându-i pe cetăţenii oraşului să-şi exprime punctul de vedere cu privire la necesitatea şi utilitatea acestui brand în identificarea şi promovarea ofertei turistice şi terapeutice şi chiar să vină cu propuneri concrete.
„În caz afirmativ, vă rugăm să faceţi propuneri pentru brandul staţiunii (slogan şi logo) în limbile română, maghiară, engleză şi germană. Precizăm că propunerile vor fi aduse la cunoştinţa publicului şi evaluate de un juriu de specialitate”, se arată în postare.
Cea de-a doua întrebare este adresată agenţilor economici din domeniul turismului, serviciilor medicale, alimentaţiei publice, etc., şi face referire la disponibilitatea acestora de a utiliza brandul oraşului în materialele lor de promovare, respectiv pe pagina web, broşuri de informare, materiale audio şi altele.
Răspunsurile sunt aşteptate până pe data de 1 martie a.c pe adresa Biroului de Informare Turistică şi Primăriei Covasna.
Pârtia de schi „Lőrincz Zsigmond” din oraşul Covasna a găzduit sâmbătă, 21 ianuarie, concursul de schi alpin „Cupa Covasna 2017”. La eveniment au luat parte peste 70 de concurenţi atât din oraşul Covasna, cât și din București, Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe, Zăbala, Comandău sau Gheorgheni. Competiţia a fost organizată de Primăria Orașului Covasna, cu sprijinul Asociației Alpinsport din Municipiul Sfântu Gheorghe.
Podiumul a fost cucerit de următorii: Grădiniță – clasa 0: Băieți: 1. Kádár Dániel 2. Németh Dávid; Fete: 1. Molnár Lelle, 2. Gyerő Gerda; Clasele 1-2: Băieți: 1. Sebastian Buzea, 2. Eduard Muntean, 3. Molnár Makó şi Fete: 1. Otilia Burlăcoiu, 2. Raluca Jeanu, 3. Alexandra Constantinescu; Clasele 3-4: Băieți: 1. Sebastian Drăgan, 2. Bíró Hunor 3. Orbán Vilmos şi Fete: 1. Maria Sorescu, 2. Maria Iuga, 3. Tóth Csenge; Clasele 5-8: Băieți: 1. Lőrincz Alpár, 2. Bogdan Jeanu, 3. Kocsis Ákos; Fete: 1. Bianca Bobeş, 2. Elena Muntean, 3. Nicoleta Tohănean; Clasele 8-12: Băieți: 1. Balczár Kristóf, 2. Balczár Hunor; Fete: 1. Denisa Boricean; Categoria 19- 30: Bărbați: 1. Ördög István Richárd, 2. Mihai Neagu, 3. Debreczi Zsolt; Femei: 1. Izabela Gavrilă; Categoria 31-40: Bărbați: 1. Kaszás Dezső 2. Laurenţiu Muntean; Femei: 1. Gyerő Katalin, 2. Mihaela Jeanu; Categoria 41-50: Bărbați: 1. Gyerő József, 2. Molnár Zoltán 3. Tóth József; Femei: 1. Sándor Anna 2. Molnár Hajnalka 3. Maria Constantinescu, iar la categoria + 50: 1. Alexandru Renga, 2. Marius Boriceanu, 3. Czfira Jenő.
„Felicitări câștigătorilor. Vă așteptăm și la următoarele concursuri”, a transmis prin intermediul Facebook primarul din Covasna, Gyerő József.
Într-una din cele mai reci zile din această lună, vineri, 20 ianuarie, noi, cercetașii covăsneni, înfruntând frigul, am mers în pădurea din Valea Zânelor și am amplasat hrănitoare cu semințe pentru păsările sălbatice. Am fost însoțiți de pădurarul Muguraș Papuc și inginerul Bogdan Ciangă, de la Ocolul Silvic Covasna, de la care am putut afla multe lucruri interesante despre zburătoarele ce populează pădurile Covasnei.
Știind că iarna grea le face păsărilor din pădure mai dificilă sarcina de a găsi hrana necesară, ne-am gândit să le venim în ajutor. Ne-am făcut bine temele- ne-am informat înainte despre ce mănâncă acestea, aflând astfel că e foarte important ca semințele oferite păsărilor să fie crude și fără sare. Sarea este dăunătoare pentru păsări. La fel de dăunătoare sunt și pâinea, biscuiții sau orice alte produse de patiserie-cofetărie. Pentru multe specii este suficient să punem semințe de floarea soarelui. Noi le-am dus un amestec din mai multe soiuri de semințe, iar Ancuța Macovei le-a pus chiar și o bucată de slănină. Să nu zâmbiți acum! Unele produse de origine animală sunt foarte hrănitoare și apreciate de păsări: slănina (nesărată și neafumată), untura de porc, carnea fiartă (de exemplu, cea care a rămas pe oase de la mâncarea noastră).
Semințele le-am pus în hrănitoare făcute chiar de noi, din materiale reciclabile. Deși ne-am străduit să stăm în liniște, păsările nu au venit să guste din bunătățile aduse, probabil zarva făcută de noi le-a speriat.
Însă pădurarul Muguraș Papuc, de la Ocolul Silvic Covasna, ne-a asigurat că ele vor veni și se vor bucura. E nevoie de cevatimpca păsările să observe sursa nouă de hrană, să se obișnuiască cu locul și să capete încredere. Acesta ne-a povestit cum, în urmă cu aproape 20 de ani, după ce o furtună puternică a pus la pământ mii de hectare de pădure din jurul Covasnei, modul de viață al pițigoilor de aici fiind periclitat, pădurarii de la Ocolul Silvic Covasna le-au făcut acestora cuiburi artificiale, un fel de căsuțe cochete, unele dintre ele mai putând fi și astăzi observate la liziera pădurii.
„Una dintre cele mai importante sarcini care le revine silvicultorilor este asigurarea şi continuarea biodiversității pădurii. Iar una din speciile ce asigură această biodiversitate este pițigoiul. Sunt mai multe varietăți ale acestei păsări, dar cea mai răspândită în zona de pădure a orașului Covasna este pițigoiul mare (Parus major). Este o pasăre mică, cu o dimensiune de 15 cm. Are pe cap căciula neagră, obraji de culoare albă, un guler şi o linie mediană care traversează pieptul şi pântecele, tot negre. Pe spate are culoarea măslinie, iar pe abdomen e cenușiu. Pițigoiul mare se hrănește în principal cu insecte, larve şi ouă de insecte. Datorită acestui lucru, pițigoiul are un rol foarte important în asigurarea sănătății pădurii. În iernile grele, când insectele lipsesc, consumă semințe şi fructe de pădure”, ne povestește silvicultorul, iar fiul lui, Horea Papuc, colegul nostru, îl completează: ”Datorită rolului important pe care îl joacă în pădure, ne revine sarcina de a-l hrăni pe timp de iarnă. Este o pasăre care iubește libertatea şi care trăiește în grupuri mai mari şi nu migrează. Fiind o pasăre foarte prevăzătoare atunci când explorează teritoriile, este foarte greu de fotografiat.”
Noi ne propunem să mai trecem să verificăm starea hrănitorilor amplasate și poate vom reuși să îi și fotografiem pe vestiții pițigoi! Și vă recomandăm și vouă să hrăniți, iarna, păsările sălbatice!
*
Întâlnirea dintre cercetași și silvicultori este rodul parteneriatului dintre Asociația de tineret GRIT și Ocolul Silvic Covasna, în cadrul Programului Național de Educație Forestieră inițiat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin Direcția Silvică Covasna, care are ca principal obiectiv prezentarea către tineri a importanței pădurilor României și a modalităților prin care aceștia pot beneficia de ele, dar și contribui la păstrarea și îngrijirea „aurului verde” al țării.
Astfel, a fost instituită o zi în fiecare lună, dedicată întâlnirii dintre personalul Ocolului Silvic Covasna cu copiii şi tinerii covăsneni, membri ai grupului de iniţiativă cercetăşesc Kogaion Covasna.
Prof. Florentina Teacă, șef centru local cercetășesc Kogaion Covasna
La doar jumătate de an după ce a fost învestit în funcția de primar al stațiunii Covasna, Gyerő József trage linie și spune că per total anul 2016 a fost unul bun, în care a reușit să realizeze proiecte importante și necesare orașului pe care îl conduce, și spune că planurile pe care le are pentru anul ce va urma vor fi la fel de importante pentru comunitate și pentru promovarea turismului.
Gyerő József spune că odată ajuns la conducerea Primăriei orașului Covasna a trebuit să învețe „dedesubturile muncii în administrație” și să se acomodeze cu problemele instituției, pentru ca mai apoi să poată să le rezolve. Consideră că proiectele derulate în acest an s-au finalizat cu succes, însă nu se oprește aici și spune că are planuri mari pentru anul 2017, proiecte menite să dezvolte turismul în stațiunea Covasna și să îi facă pe cetățenii orașului să se simtă bine în orașul în care trăiesc.
„Pe de o parte am încercat să finalizez acele programe, proiecte, lucrări pe care mi le-a lăsat antecesorul meu în acest post, și să încep altele pentru a pregăti investițiile și proiectele pentru anul sau anii care vor urma. În ceea ce privește prima categorie de activitate am reușit, și consider că este un succes, să finalizăm proiectul Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013, pe Axa 5.2. – cele 16 străzi pe care le-am reabilitat, acea investiție majoră care a făcut ca astăzi, orașul Covasna să arate altfel decât arăta acum 2-3 ani de zile. Am întocmit procesul de recepție a execuției acestor lucrări, și în plus, am reușit să suplinim o lacună a proiectului inițial, de racordare a utilităților executate pe noul proiect, la utilitățile vechi existente în oraș, fiindcă această lucrare nu a fost prevăzută în proiect, și astfel exista o posibilitate să fim obligați să returnăm banii accesați pe această posibilitate de finanțare. Am reușit să implementăm, să terminăm acest proiect, inclusiv prin execuția acestor lucrări suplimentare de racordare – interconectare a rețelelor vechi cu cele noi. Aceasta zic că este o sarcină pe care am reușit să o duc până la capăt, să o execut. În ceea ce privește lucrările curente, munca din Primărie, eu zic că am făcut față acestora și am reușit să pregătim un proiect pentru viitor, pe POR 2014-2020, Axa 7.1. care vizează reabilitarea infrastructurii în stațiunile turistice din România, am pregătit un proiect pe care l-am depus la ADR Centru. Într-o primă fază, datorită unor probleme de neconformitate administrativă, proiectul a fost respins. Am refăcut proiectul, am eliminat acele probleme care ne-au fost semnalate de către organismul intermediar și l-am redepus acum 3-4 zile, într-o altă formă. Sper ca acest proiect să fie găsit finanțabil pe această axă. Dacă într-adevăr acest proiect ar fi câștigător, eu zic că am avea de lucru și am avea o posibilitate de dezvoltare a orașului în anii următori, până în 2020. Acesta este un proiect major pe care vrem să îl executăm în viitor.” – a declarat primarul orașului Covasna, Gyerő József.
Cât despre planurile pentru anul viitor, primarul Gyerő József este încrezător și spune că lucrările începute vor fi continuate, până când locuitorii stațiunii, dar și vizitatorii acesteia, vor avea parte de condiții optime. Printre proiectele importante acesta a menționat construirea unui centru Wellness/SPA, investiții în zona pârtiei de schi „Lőrincz Zsigmond”, dar și reabilitarea Planului Înclinat, în măsura în care acest lucru va fi posibil.
„Acum <<creionăm>> lista lucrărilor cu caracter de investiții pe care vrem să le executăm anul viitor. Vreau să văd care va fi rezultatul execuției bugetare pentru anul acesta și, în funcție de banii de care vom dispune pentru investiții anul viitor, vrem să executăm anumite lucrări. Pe de o parte reabilitarea aleilor și trotuarelor din centrul orașului, și aici mă refer la trotuarul care pleacă din fața clădirii vechi a Poștei, până la RCS – RDS, deci acea zonă de alee pietonală. Aleea din fața Galeriei de Artă, reabilitarea zonei cascadei, care este și un punct de atracție pentru turiștii care vin în orașul Covasna, să continuăm să dotăm orașul cu parcuri, bănci, coșuri de gunoi, începând de la zona Văii Zânelor, în zona UGSR (Uniunea Generală a Sindicatelor din România –n.red) din spatele Hotelului Montana, și în general partea de centru a orașului. Se pare că vom avea nevoie să achiziționăm o autoutilitară fiindcă cea pe care o avem în prezent este prea veche, s-a uzat atât moral cât și fizic, dacă vom avea bani vom mai face niște investiții și în zona pârtiei de schi, acolo am comandat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul alăturat zonei de schi, și trebuie să îl plătim, și desigur, în funcție de banii pe care îi vom aveam la dispoziție, vom avea și alte lucrări. Dacă vom finaliza PUZ-ul în zona de lângă pârtia de schi, aș vrea să comandăm un studiu de fezabilitate pentru viitorul SPA/Wellness pe care vreau să îl avem în orașul Covasna. Trebuie să întocmim documentația tehnică în vederea construirii acestui SPA. Mai întâi trebuie să identificăm sursa de finanțare, aici purtăm discuții și cu Consiliul județean, vedem care sunt resursele noastre, eventual accesarea unor împrumuturi, dar într-o primă fază să avem PUZ-ul și să întocmim o documentație tehnică, un studiu de fezabilitate.” – a mai explicat edilul.
Potrivit acestuia, posibilitatea reabilitării Planului Înclinat va fi discutată săptămâna viitoare în cadrul ședinței Consiliului județean Covasna: „În acest proiect de reabilitare a Planului Înclinat și a clarificării situației juridice se implică și Consiliul județean Covasna, și Primăria. Acum, chiar în ședința de Consiliu care va avea loc joi, 29 decembrie, vom avea o prezentare a situației juridice a terenului, a infrastructurii feroviare, a locomotivelor și vagoanelor. De acolo va rezulta care este situația actuală. Aștept să avem această documentație prin care ne este relevată situația juridică și în funcție de această situație, în colaborare cu Consiliul județean Covasna, sper să putem rezolva și această problemă, sau mai bine zis să ne folosim de această posibilitate de care dispune, potențial, orașul Covasna, pentru a promova turismul în oraș și în zonă.”
Și pentru că Anul Nou se apropie cu pași repezi, noul primar al stațiunii Covasna le-a făcut o urare tuturor covăsnenilor: „În primul rând le urez sărbători fericite și un an plin de realizări, sănătate, și vreau să îi asigur că atâta timp cât eu voi mai conduce Primăria orașului Covasna, vom lucra să identificăm acele soluții și să le implementăm, pentru a le face viața mai bună și mai frumoasă.”
Ioana Ardeleanu
Articol apărut în Mesagerul de Covasna din 28. decembrie 2016.